zazen be empty home zazen activiteiten info links empty deshimaru contact
zazen    
transparant

wat is zazen ?

beschrijving
zazenhouding

ervaringen
van zen-
beoefenaars

faq

fotoalbum

Beschrijving van de zazenhouding

 

Tussen hemel en aarde

 

Om een juiste houding te kunnen aannemen gebruiken we een kussen, de zafu.

zafu

Hierop gaan we zitten met gekruiste benen. Niet iedereen kan in volledige lotus zitten, maar voor zazen is dit zeker geen must. De halve lotus - waarbij één voet boven het ene been en één voet onder het andere been geplaatst wordt - voldoet ruimschoots.

 

Het belangrijkste voor de juiste houding is de correcte kanteling van het bekken naar voren. Onderaan de rug (ter hoogte van de vijfde lendewervel) kantelt het bekken naar voren, zodat de knieën goed tegen de grond drukken. Zo krijgt de zithouding een stevige, stabiele basis.

houding zazen
			rechterprofiel houding zazen frontaal houding zazen
			linkerprofiel

Vanuit die basis strekken we de rug recht omhoog. De zazenhouding is fundamenteel een verticale lichaamshouding. Om die verticaliteit goed te beklemtonen trekken we de kin in en strekken we de nek, alsof we met de top van ons hoofd tegen de hemel drukken.
Op die manier strekt de zazenhouding zich tussen hemel en aarde.

Het lichaam strekken wil helemaal niet zeggen dat de houding krampachtig of stijf wordt. In de juiste zazenhouding gaan souplesse en kracht samen.

De handen, de ogen, de neus

De linkerhand rust in de rechterhand waarbij enkel de vingers elkaar raken. De duimen raken elkaar in elkaars verlengde boven de vingers. Het contact tussen de duimen is licht en de duimen blijven horizontaal. Zo vormen de duimen en de andere vingers een zo open mogelijk ovaal. De houding van de handen in zazen drukt openheid en rust uit.

handen in zazen

De ogen zijn naar beneden gericht, in een hoek van ongeveer 45 graden. Ze blijven open. Met gesloten ogen hebben we snel de neiging om in te dommelen of om onze gedachten te laten gaan. De ogen fixeren niets. Zo wordt de blik ruim en open. De stand van de ogen tijdens zazen zorgt ervoor dat ook onze ogen tot rust komen.

houding hoofd in zazenhouding hoofd in zazenhouding hoofd in zazen

In een juiste houding staat de neus in een verticale lijn boven de duimen. Als het hoofd naar voren neigt, verdwijnt dit evenwicht. Ook als de kin niet genoeg ingetrokken is, verdwijnt het evenwicht en zal de neus naar boven gericht zijn.

De ademhaling

In zazen is de ademhaling vrij. We ademen in en uit op een zo ruim mogelijke manier. D.w.z.: We laten de ademhaling verlopen in een rustig ritme (niet te kort maar ook niet te lang).